Няколко причини те изберете почивка на къмпинг, близо до морето или в планината.
Много повече от (буквално) глътка чист въздух, има безброй ползи от къмпинга, които са, както физически и умствени, така и емоционални. Къмпинг ентусиастите са изцяло привързани към тези ползи, но за всички останали хора първата крачка към това велико преживяване може да изглежда малко несигурна или дори смущаваща. Но не се страхувайте! Без значение какъв стил на къмпинг ще изберете или каква е продължителността на вашето пътуване, вие със сигурност ще се докоснете до онези ползи от изживяването, за които ще си поговорим. Събрали сме за вас основните причини да организирате къмпинг пътуване, ако никога не сте ходили преди. А ако идеята ви се струва вълнуваща, може да разгледате свободните каравани тук.

1. Почивка от дигиталните технологии

Като хора, живеещи в 2021 година, нека си го кажем: технологията е вездесъща. Дори и несъзнателно, технологиите абсорбират привидно всеки аспект от живота ни, от проверка на имейли и общуване с приятели до безсмислено “скролване” в социални мрежи или Googling за някой неизвестен факт, или важни новини. Къмпингът е перфектното бягство от този дигитален свят. Разбира се, отваряме голяма скоба, че много къмпинги имат WiFi, което прави възможно използването на телефона и лаптопа, когато е необходимо.

Когато се откъснете от рутината и прекарвате повече време в по-естествена среда, вие сами ще пожелаете да изключите всички устройства наоколо и не само да оцените природата около вас, но и да се свържете с нея по-дълбоко. Изберете така подходящия период за почивка, че да не се налага да обновявате входящата си поща на всеки пет минути.

2. Освобождаване от стреса

Къмпингът е като удължена (и много по-достъпна) СПА услуга за стрес лечение. Стресът е нещо, което атакува милиони хора по света с милиони различни причини. Голям процент от болестите се развиват благодарение на този огромен стрес. Една обща нишка при него обаче е свързана с ежедневната работа, сметките, трафика и, както вече споменахме, технологиите. Така че напълно нормално е, когато се отдалечим от всичко това, да освободим и стреса в себе си, да се заредим изцяло и да заздравим духа и здравето си.

3. Отворете очите си за това, което къмпингът може да ви даде

За много хора, особено тези, които не са запознати с практиката, понятието “къмпинг” често е стереотипно определян като сурово, интензивно и първобитно преживяване, което се случва някъде далеч от обществото, дома и интернета. Всъщност, къмпингът е толкова широка и персонализирана практика, която може да бъде точно това, което искате да бъде. Ако приемем, че къмпингът е суров и тежък, то все едно да приемем, че всички хотели са “пентхаус апартаменти в Риц-Карлтън” — категория, която просто е твърде обширна, за да ни отведе до някакви изводи. Ако търсите отдалечено природно преживяване, със сигурност можете да заредите раницата си и да го осъществите, но имайте предвид, че къмпингът може да означава спане в колата, в напълно заредена каравана или някоя малка сладка кабина. Не бъдете предубедени и не се плашете от подобни стереотипни представи. Направете си свой собствен къмпинг по свой собствен начин спрямо вашите нужди, интереси и комфорт.

4. Достъпност

Връщайки се на сравнението с хотела, ще ви бъде трудно да намерите по-достъпна екскурзия от къмпинга. Когато планувате своето пътуване, това е най- бюджетния ви вариант. Освен това с толкова много безкрайни опции и стилове, от които да избирате, можете напълно да персонализирате преживяването си спрямо вашите финанси. Може да изберете спане в колата, палатка или каравана, на морето или в планината, в къмпинг среда или пустош, но без значение кое ще изберете ще спестите средства от самолетни билети, хотели, ресторанти и пр. и ще се насладите на истински качествена и зареждаща почивка.

5. Перфектният начин за социална дистанция

Разбира се, тук отново отваряме една скоба, че къмпингът може да бъде въпрос на личен избор. В днешно време има огромно разнообразие от локации, оборудване, природа и т.н, което да удовлетвори нуждите на абсолютно всеки човек. И в тази връзка, ако вие се нуждаете от едно малко социално дистанциране и бягство от шума, хората и сградите в големия град, то къмпингът е вашата дестинация. Там може да останете сами със себе си или с малка група от приятели/ семейство.

Освен усамотяването и дистанцията от огромни групи хора (които можем да срещнем в хотелите, например), къмпингите сами по себе си предлагат също много забавления и приключения, като плуване, риболов, туризъм, мини голф, или просто разговори, песни и танци около лагерния огън.

 

6. Връзка с природата

Ако и вие като нас живеете в голям, шумен и замърсен град, със сигурност имате нужда от една дълга и качествена връзка с околната среда. Къмпингът е сигурен начин да оценим много повече Земята и богатствата на природата- шума на листенцата, вятъра покрай нас, песента на птичките и всички кръжащи около нас “приятели”, блъсъка на вълните в нагретия бряг, пукащите дърва в огъня и какво ли още не… Постигайки тази връзка с природата ще пренасочите енергията си от повърхностното мислене към истински важните и смислени неща в живота. Ще наредите приоритетите си и ще изградите много повече ценностите си. Наричаме го терапия “Природа”. И за да е по- пълно и качествено преживяването, ви съветваме да пазите земята чиста, като оставите караваната такава, каквато сте я заварили.

7. Перфектният начин да прекарате време със семейството

Освен, че ни откъсва се от рутинната работа и училището, къмпингът е един от най-добрите начини да създадем здрави и забавни спомени с членовете на семейството ни. Без задължения, задръствания, видео игри или компютри, всички ще бъдете „принудени“ да се съсредоточите един върху друг, да се забавлявате с различни дейности, да играете бордови игри, да готвите вечеря заедно и да си споделяте истории. В делничните монотонни дни семейството често се взема за даденост и обикновено е на заден план поради по- приоритетни задачи, но къмпингът е чудесният начин да промените това.

Nick
Author: Nick