Ако се още се чудите дали почивка на къмпинг или на хотел ще зарадва семейството
Дали това наистина би могло да бъде състезание? В единия ъгъл стои хотелът с изглед към басейна, разнообразие от храна и напитки. А в другия опаковане и подреждане на багаж, опознаване с храстите и всички животинки наоколо, докато се отпуснеш под звездите и започнеш да слушаш звуците на природата, кръжащи наблизо. Ако в края на тази статия, къмпингът се окаже вашият избор, напомняме ви, че можете лесно да намерите свободна каравана и да я резервирате при нас .

Някои хора предпочитат отсядането в хотел, те не могат да приемат, че цапането на ръцете и животът сред животни и растения би могло да бъде почивка. Обичат лукса на чистотата, простора, помещенията, предметите, скъпата храна и напитки.

От другата страна обаче стоят онези хора, които откриват в къмпингите истинския живот, пречистен от фалш и комерсиалност. Впускат се в търсене на неповторими изживявания и емоции, спокойствие и красота.

Тази статия обаче е за всички онези от вас, които сте почитатели както на хотелите, така и на караваните. Ще бъдем максимално обективни и ще разгледаме всички плюсове и минуси на всяка опция, а след това всеки сам ще прецени кой е неговият победител в битката “хотели vs къмпинг” на базата на собствените си възгледи, мнения и потребности.

 

Къмпинг

Плюсове

 • Достъпност: За никой не е тайна, че наемането на каравана понякога ни струва доста по- евтино от отсядането в хотел.
 • Време за семейството: Нищо не събира заедно едно семейство по- добре от къмпинга. Представете си радостта на децата, докато играят с пръчки и пясък, плуват в реката или пекат бонбони на огън, а вие се включвате в техните измислени светове или спокойно пиете своето кафе, четейки книга около тях.
 • Едно истинско приключение: особено ако сте от хората, които отсядат за по- дълъг период от време, знаете колко интересен е етапът на опознаването. Искате да разберете всяка малка подробност, която се крие около караваната, всяко камъче, цвете, какви насекоми ще ви посещават и пр. А често в изследване на околността откривате много нови умения, които никога не сте знаели, че съществуват.
 • Наслаждаване на природата: Ако ви е писнало да сте заобиколени от хора, да се дразните на неправилно изхвърлените боклуци на всякъде, да слушате непрестанни разговори и викове на околните, то караваната е вашето място! Останете сами, вземете със себе си най- скъпите си хора, пуснете си готина музика във ваш стил и просто се наслаждавайте на красотата, спокойствието и чистота наоколо.
 • Добра инвестиция: Ако си имаш любимо кътче, ако познаваш съседите собственици/ наематели и си прекарвате готино всяка година, какво се чудиш? Започвай да разглеждаш каравани и направи най- готината инвестиция в живота си- тази, в която си подаряваш спокойствие и истинско зареждане. Ще имаш възможността да бягаш от натовареното си ежедневие, когато сам пожелаеш, а защо не и да преобразиш офиса си.

Минуси

 • Спане: Знаем колко важен е добрият нощен сън. Често матраците и леглата пригодени за спане в караваните не са това, за което мечтаете. Този проблем обаче може да бъде решен, ако инвестирате в по- хубав матрак или вече сте попадали на каравана с хубави условия за спане, които ще ви накарат да отсядате отново и отново там.
 • Готвене: Няма рум сервиз сред пръчките и храстите, ще трябва да се заемете сами- закуска, обяд и вечеря.
 • Измиване: След готвене идва ред на измиването. И ако готвенете не ви е стреснало изобщо, то със сигурност миенето след това ще ви изнерви. То е винаги трудна задача при къмпинг, но е и неизбежна.
 • Душ: Ако сте на къмпинг в обособен за целта лагер ще имате лукса на общия душ, и това е най-доброто, на което можете да се надявате. В някои къмпинги ще трябва да се къпете в реката или морето. Или в краен случай да закупите преносим душ и тоалетна от магазин за къмпинг.
 • Горещини и потене: Къмпингът е най-популярен през лятото. Без климатици, без вентилатори, поддържането на хладнинка е възможно само чрез плуване в свежите реки или морето. Но нека не забравяме, че вече повечето каравани имат и тази екстра.
 • Комари, буболечки и мухи. Вероятно най-големият недостатък на къмпинга. Ще прекарвате доста време с с тези “приятели”, но така и няма да се сприятелите, затова не забравяйте да вземете със себе си изпробваните спрейове и лекарства.

Хотели

Плюсове

 • Лукс: Хотелите най- често свързваме с лукс и удобства, разбира се, в различни степени в зависимост от това къде сте отседнали.
 • Изискано хранене: Не е нужно да готвите в хотелска стая. Гостите могат да се хранят в ресторантите на хотела или в други такива, които обикновено са близо до хотела. А също така съществува и вариантът рум-сервиз.
 • Басейни: Къде по-добре да си пиете коктейлите, ака не на басейна, докато събирате слънчев загар и отвреме навреме се разхлаждате във водата.
 • Почистване: Оставете любезният персонал да почисти вашите легла и стая, докато сте навън и се наслаждавате на престоя си.
 • Удобни легла: Е, поне в повечето случаи, спането в хотел е удобно.

Минуси:

 • Скъпи: Един от основните недостатъци е, че хотели могат да бъдат скъпи. Отличната трапеза и неустоимите коктейли ще разбият банковата ви сметка.
 • Ако си почитател на силни емоции и готини преживявания, не си губи времето в спокойни и уютни почивки в хотела.
 • Истината е, че колкото и да търсим други негативи на престоя в хотел, трудно ще ги намерим. Получаваме много лукс и удобства, но те си имат своята цена.

И победителят е:

Сами трябва да прецените кой е вашият победител. Вие най- добре познавате себе си, вижданията си и нещата, които ви карат да се чувствате добре и спокойни. Къмпингът е страхотна опция, с многообразието от емоции, които ще изпитвате, спането на открито, приготвянето на храната, играта на децата навън, далеч от компютрите и скъпите играчки и близостта с природата. Въпреки това много от вас биха предпочели отсядане в чист и луксозен хотел с удобно легло, собствена баня, басейн и специално приготвената храна.

Сайтове за хотели ще откриете лесно и бързо, но ако идеята за къмпинг ви допада повече, може да разгледате свободните каравани в нашия сайт, както и да научите много полезни съвети и трикове за къмпингуване в раздел Блог.

Nick
Author: Nick

Здравейте,
как можем да ви помогнем?