Все повече българи избират каравана на родното Черноморие за своята почивка.

Най-активно каравани търсят млади хора и семейства от големите градове, показват данните на Karavani.bg

Почивката на каравана е мечтано лятно преживяване за мнозина. Всяка година все повече хора откриват предимствата на този вид ваканция и избират да са максимално близо до природата, без да се лишават от удобства.

Оказва се, че и у нас се наблюдава тази тенденция. Българите все по-често избират почивка на каравана през летния сезон на Черноморието, показват данните за резервациите през Karavni.bg. Интересът към наемането на каравани е значително повишен – с 3.5 пъти спрямо миналия сезон. 37 000 души са търсили каравани в сайта от началото на годината до 15 юли, спрямо малко над 11 000 за същия период през 2021 г. Едновременно с това расте и броят на предлаганите каравани – в момента в платформата са се включили над 100 каравани, което я превръща в най-голямата в страната.

Тази година се забелязва и нова тенденция – търсенето на каравани на къмпинг „Гардения“, между Китен и Лозенец, задминава досегашния първенец в Karavani.bg – „Градина“. Най-популярните дестинации за почивка на каравана у нас са по Южното Черноморие – около Китен и Лозенец (къмпингите „Гардения“, „Якото място“, „Китен“, „Атлиман“), между Созопол и Черноморец (къмпингите „Градина“, „Златна рибка“, „Кайт градина“, „Еко гадина офшор кемп“, „Черноморец“), както и къмпинг „Делфин“ около Ахтопол. Извън Черноморието, на голям интерес в букинг платформата Karavani.bg се радва и къмпинг „Иструм парк“ на яз. Искър.

Неслучайно летуващите избират почивка на каравана, защото тя е цялостно бутиково изживяване, което дава много повече емоция, връзка с приятелите и семейството, както и с останалите къмпингуващи.

Най-активно каравани търсят млади хора и семейства от големите градове – основната аудитория на Karavani.bg този сезон са хора между 25 и 44 г., като над 50% от търсенето идва от София. Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора пък са останалите най-популярни градове на търсещите да наемат каравана на морето. За планирането на семейната почивка основно грижата е на жените, които са много по-активни в търсенето и избирането на дом на брега на морето.

Този сезон прави впечатление и навлизането на workation тенденцията – все повече хора избират да отидат на каравана, не само за да почиват, но и да работят от морето за 1-2 седмици. Тази опция дава свободата за съчетаване на полезното с приятното в компанията на колеги или приятели. Караваните предлагат добри условия за такъв тип почивка, което прави и престоят в тях по-дълъг.

Данните на платформата показват още, че все повече хора желаят да избегнат натоварените курорти и по-широко разпространените форми на почивка през лятото. Подобни са и европейските тенденции, които отчитат устойчивост на къмпинг туризма по време на пандемията от COVID-19.

Докато при посещенията на хотели, ваканционното настаняване и други места за кратък престой има резки спадове по време на пандемията през последните сезони, то настаняването на площадки за къмпинг, каравани или кемпери остава почти непроменено.

Караваните са един от най-устойчивите начини за почивка – близо до природата и с мисъл за нея. Избирайки този начин за ваканция, си постоянно сред природата, свободен да правиш каквото, когато и както поискаш. Караваната ти дава спокойствие и удобства – намираш се на брега на морето, а едновременно с това разполагаш с всички условия за пълноценна почивка.

Тези ценности застават и в основата на мисията на Karavani.bg – да вдъхнови повече хора да преоткрият връзката си с природата, като се насладят пълноценно на времето, прекарано с любимите хора в най-добрите къмпинги в страната. В същото време платформата работи активно и със собствениците на каравани, като ги мотивира да предлагат възможно най-добрите условия, както и допълнителни удобства към цялото изживяване на почиващите. Освен каравани в платформата могат да бъдат открити също и бунгала и кемпери.

Nick
Author: Nick

Здравейте,
как можем да ви помогнем?