Как да разнообразите работата от вкъщи и да я съчетаете с почивка на морето.
Karavani.bg  е мястото, където може да отдавате и вземате каравани под наем с най- добри условия. Процесът е максимално улеснен и бърз. Ако си търсите каравана може да разгледате тук или  да регистрирате своя на съответния линк. А в секция „Блог“ ще откриете много полезни съвети, новини и идеи, свързани с къмпингуването.

Последната една година беше повратен в момента в нашия живот-  както личен, така и професионален. Наложи ни се да се съобразяваме с нови правила, нови начини и норми. Научихме се да бъдем по смирени, по- обичливи, по- толерантни…да се задоволяваме с по- малко и да се радваме на по- малко. Една от най- големите промени, към която целия свят се адаптира- някои по- бавно, други по- бързо- е дистанционната работа. Вече много професии позволяват работа от вкъщи, а не от офис, където се сблъскваме с толкова много хора. Променята бе наложена от паднемичната обстановка, но много големи компании обявиха, че дори и след нея, биха продължили да работят по същия начин. В случай че сте горди собственици на кемпер или каравана или просто обичате да си наемате з аняколко дена и работата ви позволява да вършите по- динамично, определено не пропускайте тази възможност. Какво трябва да направите, преди да предприемете тази стъпка? В тази статия ще ви дадем няколко съвета за дистанционна работа от каравана, защото вярваме, че да си стоим вкъщи, колкото и хубаво да звучи си има много минуси.

 

1. Не всяка дистанционна работа може да бъде практикувана от кемпер или каравана

Ако трябва да бъдем честни, дистанционна работа от кемпер или каравана звучи най-подходящо за творци на свободна практика като писатели, фотографи, блогъри или дори така актуалната напоследък длъжност инфлуенсър. В случай, че позицията ви е по-административна и от време на време се налага посещение на различни институции, например, то по-добре да помислите добре, преди да поемете на път, защото можете да се окажете в положение, в което да нямате достъп до необходимите ви ресурси.

Същото важи и за случаите, когато се налага да разграфите деня си по часовник, за да свършите задачи, обвързани с кратки или динамични крайни срокове. Ако, да кажем, караваната ви е на морето, със сигурност ще ви бъде доста трудно да стоите на масата с лаптопа цели 8 часа…вместо да си отворите една бира и да седнете на пясъка.

В същото време обаче къмпингуването може да се окаже безценен източник на нови контакти и запознанства с интересни хора, които са професионалисти в своята област и дори могат да ви дадат съвети за развиване на собствен бизнес. Съвсем реални са шансовете да се натъкнете и на други дистанционно работещи къмпингари, с които можете да обмените идеи и полезни практики.

2. Интернетът и добрият обхват са задължителни

Да си дойдем на думата. В предните блог статии многократно сме ви повъстветвали да си изключите телефоните, за да се насладите на пътуването и да си отдъхнете пълноценно. Интернетът и мобилната връзка обаче са фундаментални за всяка дистанционна работа, така че ако искате да упражнявате професията си от караваната, по-добре обмислете въпроса подобаващо и проучете добре  мястото.

В много случаи обаче дори и да има налична безжична връзка, запалените къмпингари ще ви кажат, че понякога не е особено надеждна и на нея не може да се разчита дори за обикновен пост във Фейсбук, а какво остава за сваляне на голям репорт от фирмената платформа, например.

Не разчитайте на случайността. За тази цел може да се вържете с вашия мобилен оператор, който със сигурност ще може да ви предложи подходящ пакет, съобразен с потреблението и спецификата на работата ви. Уверете се, че имате и допълнителен вариант за хотспот, който да подсигури преноса на WiFi данни от телефона към лаптопа при нужда.

Въпросът с телевизията е по-опростен. Една сателитна антена е напълно достатъчна, за да хващате основните канали, излъчващи се около мястото, където се намирате. И все пак, тя не ви е нужна за работа, така че по- добре оставете тази дейност като се приберете във вас.

3. Предвидете си достатъчно гориво, вода, хранителни продукти и санитария за дълъг път

 

За съжаление, няма как да поемем на подобно професионално пътуване, без да сме се погрижили за битовата страна на нещата. Уверете се, че кемперът или караваната са изрядни, преди да потеглите на път, за да не се наложи да търсите сервиз по средата на нищото – дейност, която би ви загубила часове и би ви създала неудобство, ако трябва да я обяснявате на работодателя си. В същия ред на мисли, заредете добре резервоарите за вода и гориво, за да минимизирате броя на принудителните спирания.

Хранителните запаси и санитарията са други ежедневни елементи, които няма как да пропуснем. Предвидете си добър набор от продукти, които обичате да похапвате по време на път, като за предпочитане е да са трайни и с по-голям срок на годност. Може да откраднете идеи от нашите предложения за вкусни и лесни рецепти по време на къмпинг. Също така, ако позицията ви изисква наличие на специфична материална база като офисни консумативи, например, задължително се погрижете да ги включите в багажа.

Може да изглежда банално, но ако не планирате предварително битовата страна на въпроса, има шанс да попаднете в някои неприятни ситуации, които биха могли да бъдат избегнати. Нека не позволяваме на подобни ежедневни събития да развалят един иначе така добър план!

 

4. Създайте си “офисно пространство”, планирайте предварително часове за работа и почивка, не се разсейвайте и бъдете продуктивни

Много хора твърдят, че едно от най- трудните неща в дистанционната работа е губенето на фокус и концентрация и разсейването с различни дейности. Основно правило на всяка дистанционна работа е да си отделите пространство само и единствено за служебни дейности. Това помага да разграничите психологически работата от удоволствието и да се настроите подходящо и за двете. Кемперите и караваните не са изключение. Вашият мобилен “мини офис” може да включва малко ъгълче от караваната, помещаващо лаптопа, служебния ви телефон, тефтери, книги, документи, а защо не и кактус за акцент.

Може също да си обособите пространство навън? Работа сред природата обикновено е добра идея, защото ни зарежда положително и ни помага да се настроим креативно. Ако обаче задълженията ни са свързани с честа комуникация, трябва да се уверим, че сме максимално шумоизолирани и всички потенциални разсейващи елементи (деца, шумни компании, домашни любимци) са достатъчно далеч, за да не ни разсейват и да не създават лошо впечатление.

Трикът с отделеното работно място ни помага да разпределим времето си по-добре и да организираме дейностите си по най-подходящия начин.

 

5. Спазвайте изрядно ниво на професионална етика и съобразявайте облеклото си

 

Когато не сме в естествената си работна среда, е прекалено лесно да се отпуснем, дори да станем леко небрежни. Защитени от домашния уют на кемперите и караваните, понякога забравяме за добрите работни маниери и за подходящото работно облекло. За наше най-огромно съжаление, влизането в онлайн бизнес среща с потенциален партньор по пижама или още по-лошо, риболовен гащеризон, не се счита за особено приемливо, така че не ви препоръчваме подобни практики. Дистанционната работа от този тип може много лесно да се обърне срещу нас, ако не познаваме собствените си граници и нямаме вътрешен морален компас, който да ни държи свързани към работния процес и да не ни позволява просто да се пуснем по течението. Освен това, спазването на нещо простичко като придържане към стриктно работно облекло в часовете, посветени на трудова дейност, може да се окаже безценна психологическа бариера, която да ни помага да се организираме по-добре и да сме по-ефективни.

 

 

 

Все пак, ако трябва да обобщим, плюсовете ни изглеждат много повече от минусите. След цялото това принудително заседяване определено заслужаваме малко разнообразие и шанса да опитаме един малко по-нетрадиционен метод на работа, поне за кратко. Така че ако все още не сте изпробвали работа от кемпер или каравана, силно препоръчваме! Разгледайте нашият сайт и изберете най- подходящото за вас място.

Nick
Author: Nick

Здравейте,
как можем да ви помогнем?