Идеи за рецепти, с които къмпингуването да е още по-приятно и вкусно.
Едно от най- хубавите неща по време на къмпинг е насладата от вкусна храна, която не би била същата, ако я приготвим у дома. Всички имаме любими рецепти, които сме свикнали да приготвяме предварително, но да научим нови такива, които можем да приготвим по време на самата почивка със исгурност ще допълни перфектно нашето къмпинг преживяване. Запознайте се с нашите любими 8 рецепти за къмпинг- закуски, десерти, вечери и леки “снакове” за следобедно кафе. 

1. Кафяви мечки

Съставки

  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 с.л канела
  • 4 с.л. масло (разтопено)
  • 1 пакет хлебно тесто

Приготвяне

  1. Смесете захарта и канелата. Разтопете маслото в плитък съд, като например кръгла форма за торта.
  2. Увийте тестото около пръчка като змия.
  3. Изпечете върху огъня, намажете с масло и поръсете от сместа със захарта и канелата.

 

 

 

  1. ЯБЪЛКОВ ПАЙ НА ПРЪЧКА

Съставки

  • 1 ч.ч. захар
  • 1 с.л. канела
  • ябълки за готвене
  • пръчки за печене или шишчета

Приготвяне

  1. В малка купа смесете захарта и канелата и оставете настрана.
  2. Прободете с пръчка горната част на ябълката до дъното, докато се задържи стабилно.
  3. Печете ябълката 5-10 см над сгорещените въглищата и ги завъртайте често, за да се изпече равномерно.
  4. Когато кожата покафенее отстранете ябълките от огъня, но ги оставете на пръчката.
  5. Отлепете кожата от ябълката, като внимавате да не се изгорите, защото ябълката е много гореща.
  6. Поръсете със сместа от захар и канела.

 

3. Бананова лодка

Съставки

  • банан
  • млечен шоколад
  • бонбони
  • Алуминиево фолио

Приготвяне

  1. Нарежете банана през средата, по дължина, докато е още с обелката.
  2. В образуваната дупка може да сложите каквото прецените- шоколад, бонбони, маршмеллоу и пр.
  3. Увийте долната част на банана в алуминиево фолио и го загрейте на огъня или печката.
  4. Разопаковайте и се насладете на вкуса!

4. Еклери на огън

Съставки

  • 2- см пръчка (тръба)
  • Алуминиево фолио
  • Спрей за готвене (мазнина)
  • Тесто за кифлички
  • Шоколадов/ ванилов пудинг
  • Бита сметана
  • Шоколад

Приготвяне

  1. Увийте пръчката с алуминиево фолио и намажете с мазнина.
  2. Тестото нарежте на правоъгълници, които завийте върху фолиото.
  3. Запечете на огъня, докато тестото стане златисто кафяво и пухкаво.
  4. Отстранете от огъня, изчакайте хубаво да изстинат и ги напълнете с пудинг и сметаната (по желание).
  5. Намажете с шоколад отгоре!

 

6. Кула с ананас

Съставки

  • 6 – 8 понички
  • Ананасови резени
  • 12 – 16 парченца масло (по две за всяка поничка)
  • Кафява захар
  • Череши

Приготвяне

  1. Подгответе голям квадрат от алуминиево фолио за всяка порция.
  2. Поставете парченце масло в центъра на фолиото и отгоре редувайте поничка с кръгче ананас.
  3. Напълнете дупката, която се получава с лъжица кафява захар.
  4. Завършете с второ парченце масло и черешка.
  5. Затворете фолиото над горната част на всяка поничка.
  6. Поставете на лагерния огън на ниска температура и гответе 5 – 10 минути, докато се затопли.

 

6. Къмпинг пай

Съставки

  • Хлебчета (може и пълнозърнести)
  • Масло
  • Канелена захар
  • Сладко от череши
  • Пресни плодове
  • Течен шоколад
  • Пудра захар
  • Железен съд

Приготвяне

  1. Намажете маслото върху всяка филийка хляб и поръсете с канелената захар.
  2. За черешов пай добавете 1-2 супени лъжици сладко в центъра на всяко парче.
  3. Може да намажете парчето с шоколад и отгоре да сложите 1-2 с.л. пресни плодове.
  4. Затворете и отрежете излишния хляб.
  5. Поставете на лагерния огън и гответе до златисто кафяво, около 3-7 минути в зависимост от топлината на огъня.
  6. Внимателно отстранете от съда, охладете и поръсете с пудра захар.

 

7. Топчета с кокос и череши

Съставки

  • Сладко от череша/ кайсия/ ягоди и др.
  • Пандишпанени кубчета
  • Кокосови стърготини

 

Приготвяне

  1. Намажете конфитюра от всички страни на кубчетата.
  2. Оваляйте в коксовите стърготини.
  3. Набучете на шишче
  4. Запечете на огъня

 

 

8. Кесадия с фъстъчено масло

Съставки

  • Фъстъчено масло
  • Тортили (около 25 см диаметър)
  • Малки бонбони
  • Шоколадови парченца
  • Банани (тънко нарязани)
  • Олио за готвене
  • Захар и канела (по желание)

Приготвяне

  1. Намажете 2 до 3 супени лъжици фъстъчено масло над половината от всяка тортила.
  2. Отгоре поръсете бонбоните, шоколадовите парченца и банановите резенчета.
  3. Сгънете питките на две, като натискате нежно, за да станат гладки и прави.
  4. Намажете с малко масло от двете страни.
  5. Поставете тиган на средна температура на лагерния огън, грил или печка. Запечете тортилата от двете страни за 2-3 минутки или докато се разтопят съставките.
  6. По желание поръсете със захар и канела.

Nick
Author: Nick

Здравейте,
как можем да ви помогнем?