Идеи за рецепти, с които къмпингуването да е още по-приятно и вкусно.
1. Кафяви мечки
Съставки
- 1/2 ч.ч. захар
- 1/2 с.л канела
- 4 с.л. масло (разтопено)
- 1 пакет хлебно тесто
Приготвяне
- Смесете захарта и канелата. Разтопете маслото в плитък съд, като например кръгла форма за торта.
- Увийте тестото около пръчка като змия.
- Изпечете върху огъня, намажете с масло и поръсете от сместа със захарта и канелата.
- ЯБЪЛКОВ ПАЙ НА ПРЪЧКА
Съставки
- 1 ч.ч. захар
- 1 с.л. канела
- ябълки за готвене
- пръчки за печене или шишчета
Приготвяне
- В малка купа смесете захарта и канелата и оставете настрана.
- Прободете с пръчка горната част на ябълката до дъното, докато се задържи стабилно.
- Печете ябълката 5-10 см над сгорещените въглищата и ги завъртайте често, за да се изпече равномерно.
- Когато кожата покафенее отстранете ябълките от огъня, но ги оставете на пръчката.
- Отлепете кожата от ябълката, като внимавате да не се изгорите, защото ябълката е много гореща.
- Поръсете със сместа от захар и канела.
3. Бананова лодка
Съставки
- банан
- млечен шоколад
- бонбони
- Алуминиево фолио
Приготвяне
- Нарежете банана през средата, по дължина, докато е още с обелката.
- В образуваната дупка може да сложите каквото прецените- шоколад, бонбони, маршмеллоу и пр.
- Увийте долната част на банана в алуминиево фолио и го загрейте на огъня или печката.
- Разопаковайте и се насладете на вкуса!
4. Еклери на огън
Съставки
- 2- см пръчка (тръба)
- Алуминиево фолио
- Спрей за готвене (мазнина)
- Тесто за кифлички
- Шоколадов/ ванилов пудинг
- Бита сметана
- Шоколад
Приготвяне
- Увийте пръчката с алуминиево фолио и намажете с мазнина.
- Тестото нарежте на правоъгълници, които завийте върху фолиото.
- Запечете на огъня, докато тестото стане златисто кафяво и пухкаво.
- Отстранете от огъня, изчакайте хубаво да изстинат и ги напълнете с пудинг и сметаната (по желание).
- Намажете с шоколад отгоре!
6. Кула с ананас
Съставки
- 6 – 8 понички
- Ананасови резени
- 12 – 16 парченца масло (по две за всяка поничка)
- Кафява захар
- Череши
Приготвяне
- Подгответе голям квадрат от алуминиево фолио за всяка порция.
- Поставете парченце масло в центъра на фолиото и отгоре редувайте поничка с кръгче ананас.
- Напълнете дупката, която се получава с лъжица кафява захар.
- Завършете с второ парченце масло и черешка.
- Затворете фолиото над горната част на всяка поничка.
- Поставете на лагерния огън на ниска температура и гответе 5 – 10 минути, докато се затопли.
6. Къмпинг пай
Съставки
- Хлебчета (може и пълнозърнести)
- Масло
- Канелена захар
- Сладко от череши
- Пресни плодове
- Течен шоколад
- Пудра захар
- Железен съд
Приготвяне
- Намажете маслото върху всяка филийка хляб и поръсете с канелената захар.
- За черешов пай добавете 1-2 супени лъжици сладко в центъра на всяко парче.
- Може да намажете парчето с шоколад и отгоре да сложите 1-2 с.л. пресни плодове.
- Затворете и отрежете излишния хляб.
- Поставете на лагерния огън и гответе до златисто кафяво, около 3-7 минути в зависимост от топлината на огъня.
- Внимателно отстранете от съда, охладете и поръсете с пудра захар.
7. Топчета с кокос и череши
Съставки
- Сладко от череша/ кайсия/ ягоди и др.
- Пандишпанени кубчета
- Кокосови стърготини
Приготвяне
- Намажете конфитюра от всички страни на кубчетата.
- Оваляйте в коксовите стърготини.
- Набучете на шишче
- Запечете на огъня
8. Кесадия с фъстъчено масло
Съставки
- Фъстъчено масло
- Тортили (около 25 см диаметър)
- Малки бонбони
- Шоколадови парченца
- Банани (тънко нарязани)
- Олио за готвене
- Захар и канела (по желание)
Приготвяне
- Намажете 2 до 3 супени лъжици фъстъчено масло над половината от всяка тортила.
- Отгоре поръсете бонбоните, шоколадовите парченца и банановите резенчета.
- Сгънете питките на две, като натискате нежно, за да станат гладки и прави.
- Намажете с малко масло от двете страни.
- Поставете тиган на средна температура на лагерния огън, грил или печка. Запечете тортилата от двете страни за 2-3 минутки или докато се разтопят съставките.
- По желание поръсете със захар и канела.