Property img 0

С деца на море сред природата: Кога, как и защо? Съветите на специалиста

Потърсихме мнението на педиатър

Лятната ваканция с децата сред природата е онова вълнуващо време, изпълнено с безкрайни възможности за приключения, събиране на нови спомени и прекарване на пълноценна семейна почивка. Ако още се чудите кога и къде да планирате това слънчево преживяване или как да сте максимално подготвени, потърсихме мнението на специалиста, за ви бъдем максимално полезни.

Д-р Диана Ненчева-Миличевич е педиатър в УМБАЛ „Лозенец“, член на Българската педиатрична асоциация*, и се съгласи да отговори на нашите въпроси, свързани с позитивите на лятната почивка с децата сред природата.

Много родители смятат, че юни и/или септември е най-подходящият месец за почивка на морето с малки деца, съгласни ли сте с тяхното мнение?

В началото и края на лятото слънчевите лъчи, топлината и влажността са най-подходящи за малките членове на семейството. Въпреки това ваканцията невинаги може да се планира само спрямо личните желания. Не мисля, че трябва да се изпуска възможност за семейна почивка, дори и тя да не е в перфектни условия.

Какви са предимствата от педиатрична гледна точка на почивката на морето с малки деца през юни и/или септември? (за кожата, за двигателната система, за дихателната система и др.)

През юни и септември слънцето не е толкова силно и можем по-безопасно да се насладим на почивката си. Тези месеци не се характеризират с екстремно високи температури и вероятността от топлинен удар е по-ниска, отколкото през юли и август. В началото и в края на летния сезон курортите не са пренаселени и вероятността да се разболеем от респираторни инфекции е по-малка. През юни месец е възможно да имаме няколко дни с краткотрайни валежи, но въпреки това водата все още е максимално чиста.

Как най-добре да се подготвим за лятна почивка на море, какво е важно да знаем?

В случай на хронични болести или проявени в миналото тежки алергични реакции – личният лекар или проследяващият специалист трябва да инструктират родителите какво трябва да бъде поведението при спешни ситуации.

На второ място е осигуряването на подходящо столче за кола. Безопасността при пътуване е изключително важна.

Родителите трябва да помислят и за закаляване на детето – въздушни, слънчеви и водни бани с увеличаващ се интензитет и времетраене, подготвящи детето за продължително пребиваване на открито или във вода.

Как влияе на здравето и на развитието на децата почивката сред природата?

Почивката сред природата има множество положителни страни. Играта на открито подпомага нервно-психическото и физическото развитие на детето, а също и  сплотява семейството. Увеличеното количество движения и физическо натоварване предпазват децата от пандемията на 21 век – затлъстяването. Чистият въздух и дозираният престой на слънце имат имуностимулиращо действие.

Какви са съветите на специалиста за една пълноценно прекарана лятна почивка с децата?

За да бъде пълноценна и приятна една почивка, най-важно e всички членове на семейството да останат здрави.

Дозираната слънчева светлина стимулира имунната система, но в прекомерни количества полезното се превръща в опасно – слънцето може да има и имуносупресиращо действие. Доказана е и връзката и между броя изгаряния в детска възраст и появата на малигнен меланом в зряла възраст.

При кърмачета под 6-месeчна възраст не се препоръчва излагане на директна слънчева светлина, а за всички възрасти остава препоръката за избягване на престоя между 10:00 и 17:00 часа. Освен слънцезащитни кремове трябва да се използват и шапки, свободни дрехи от естествени материали в светли цветове, а на плажа – специални слънцезащитни дрехи за къпане във водата. Спазвайки тези прости правила за безопасност, практически се предпазваме и от други опасности – например претопляне и топлинен удар.

Превенцията и профилактиката са много важни за една пълноценна почивка. Моят съвет за намаляване на риска от остри респираторни инфекции е да избягвате пренаселени басейни, ресторанти, хотели и курорти. Освен това, ваксинопрофилактиката е ключова при предотвратяването на вирусните гастроентерити.

През цялото детство разнообразното хранене и прием на сезонни плодове и зеленчуци е от ключово значение за растежа на детето, а също и за оптималното развитие на имунната му система. Препоръчва се ядене на цели плодове, а не изцеждането им на сокове. Детето не би могло да изяде 5 портокала, но без проблем би могло да изпие сока им, а той е богат предимно на захари, но е беден на влакнини и витамини. Водата винаги е за предпочитане пред подсладените сокове и фрешове. Като цяло ваканцията е отличен момент за разширяване на менюто, особено ако детето е претенциозно, тъй като може да наблюдава навиците и предпочитанията на връстниците си.  

Какво трябва да присъства в аптечката за пътуване за лятната ваканция?

Моят съвет е да имаме под ръка репелент, слънцезащитен крем с висок фактор, охлаждащи кремове за ухапвания от насекоми, готови прахчета за перорална рехидратация, кислородна вода и риванол за третиране на рани и ожулвания, лекарства против алергии и висока температура.

Най-често морските ваканции по българското черноморие са свързани с остри гастроентерити с вирусна етиология. Съществува препоръчителна безплатна перорална ваксина (приема се през устата) срещу най-разпространеният от тях, а именно ротавирусът. Моят съвет към всички настоящи и бъдещи родители е да предпазят детето си от животозастрашаващите ротавирусни гастроентерити, като поставят две или три дози от ротавирусната ваксина (в зависимост от производителя) в ранна кърмаческа възраст.

Каква е минималната възраст, на която можем да заведем детето си на почивка сред природата? Има ли изобщо такава?

Всяка възраст има своите предимства и недостатъци, но първият месец след раждането е най-рисковият период и е редно ваканцията да бъде отложена.

В ранна кърмаческа възраст - 1-6 мес., предимствата са, че бебето спи през по-голямата част от деня и все още не може да се движи самостоятелно, но основен недостатък е, че е по-податливо на инфекции, поради несъвършената имунна система и незавършения имунизационен календар. По време на почивка родителите трябва да се опитат да спазват основни правила – стимулиране на кърменето или стерилизация на бибероните и бутилките при изкуствено хранените деца; без излагане на директна слънчева светлина и ограничен престой навън в периода 10:00-17:00 ч; избягване на пренаселени хотели и курорти.

В периода 6-12 мес. детето е по-подвижно и се интересува от всяка малка подробност от обкръжаващия го свят. Трябва да се осигури безопасна среда, подготвена за малките изследователи, а родителите да са се заредили със сериозна доза търпение. За тази възраст освен морските стомашно-чревни вируси са характерни и аспирациите на чужди тела в дихателните пътища. Моят съвет към родителите е да ограничат достъпа на всякакви дребни предмети и играчки.
------------------------------------------------------------------------------------------------

*Интервюто с д-р Ненчева-Миличевич е направено със съдействието и в партньорство с Българската педиатрична асоциация.

Повече за д-р Ненчева-Миличевич

д-р Ненчева-Миличевич

Родена в гр. София през 1986 г. в семейство на лекари. Завършва Първа английска езикова гимназия през 2005 г., а през 2011 г. се дипломира с грамота за отличие от Медицински университет - София.

Професионалният ѝ път започва в отделението по педиатрия на УМБАЛ „Лозенец“, където д-р Ненчева първоначално работи като ординатор, а впоследствие и като специализант. Придобива специалност по детски болести през 2021 г.

Д-р Ненчева е преминала обучения по детска пулмология, нефрология и ендокринология в Австрия. Член е на Български лекарски съюз, Българска педиатрична асоциация, Лекарски съюз Сърбия.

Щастливо омъжена, майка на две деца, любител на домашни животни.

Препоръчани статии

Karavani.bg Investment Club - инвестирай в развитието на къмпингуването

Най-голямата българска платформа за онлайн резервация на къмпинг почивка у нас Karavani.bg представи възможности за инвестиции пред партньори и съмишленици на специално събитие в Barter Community Hub

Какво да посетим около къмпинг Гардения

Няколко идеи какво да посетите по време на почивката си на къмпинг Гардения.

Вижте тези 6 мита, които развенчахме за почивката на къмпинг

Вижте тези 6 мита, които развенчахме за почивката на къмпинг

Вижте как да планирате най-вълнуващата си почивка тази година! 

Вижте как да планирате най-вълнуващата си почивка тази година! 

Workation – да работиш, но от каравана, с пясък в краката и аромат на море

Дистанционната работа е все по-предпочитан метод за работа

Спечели 3 безплатни нощувки на каравана през юни

Резервирай каравана за месец юни до 12-ти и спечели разходка с яхта до Созопол.

Топ 7 на събитията, посветени на July Morning 2023

Вижте къде и как можете да посрещнете първото юлско утро тази година

ТОП 10 на най-търсените къмпинги този сезон

ТОП 10 на най-търсените къмпинги този сезон

Топ 10 съвета за къмпингуване

Няколко съвета, които ще направят къмпинг преживяването ви по-приятно.

С деца на море сред природата: Кога, как и защо? Съветите на специалиста

Потърсихме мнението на педиатър

Лесни и вкусни рецепти за къмпинг

Идеи за рецепти, с които къмпингуването да е още по-приятно и вкусно.

„Ранна чайка“ долетя в Karavani.bg и донесе отстъпки до 20%

„Ранна чайка“ долетя в Karavani.bg и донесе отстъпки до 20%

5 важни съвета за работа от каравана

Как да разнообразите работата от вкъщи и да я съчетаете с почивка на морето.

Промяна в Общите условия

Промяна в Общите условия за ползване

Подобрения и условия за работа - сезон 2023

Вече получаваме първите запитвания за сезон 2023 и предстои реклама

Почивка на каравана по Черноморието – все по-предпочитан избор от българите

Все повече българи избират каравана на родното Черноморие за своята почивка.

Karavani.bg привлече над 120 000 лв. в нов инвестиционен рунд

Karavani.bg привлече над 120 000 лв. в нов инвестиционен рунд

Деклариране на доходи от каравани и бунгала под наем

Как да осчетоводите доходите си от каравана под наем.

Нова платформа - нови възможности - Karavani.BG v2

Повече детайли за новите възможности за наемодателите, използващи платформа

Най-популярните къмпинги в Karavani.bg през 2022 година

Най-популярните къмпинги в Karavani.bg през 2022 година

Наръчник за ценообразуване на каравани под наем - сезон 2022

Няколко съвета как да определите цените за вашите каравани или бунгала под наем.

Когато офисът е на морето, работата и почивката са в пълен синхрон

Karavani.bg открива Workation сезон 2023 със специални предложения

За всички кайт почитатели

Къде може да съчетаете кайт сърфинг и почивка на каравана до морето.

Утвърждавайки се като бързо развиващ се стартъп, karavani.bg спечели...

Karavani.bg спечели доверието на първия си инвеститор само година след старта си

Karavani.bg се включи в Camping & Caravaning Expo 2023

Като партньор на събитието Karavani.bg раздаде и две големи награди

Karavani.bg Investment Club - инвестирай в развитието на къмпингуването

Karavani.bg представи възможности за инвестиции пред партньори и съмишленици.

Беше ли на каравана това лято? Ако отговорът е ДА, виж колко много си спече

Някои от ползите, които може да си вземете от почивка в къмпинг и каравана.

15 идеи за къмпинг подаръци?

Как да зарадвате приятелите си къмпингари с полезни подаръци за къмпинг.

Хотел или къмпинг? Кой е твоят победител?

Ако се още се чудите дали почивка на къмпинг или на хотел ще зарадва семейството

Кога е време за море?

Няколко причини да планирате първата си почивка на морето още през юни.

Една сутрин никога не стига! Празнувай Джулай цяла седмица на къмпинг с нас

“Джулай морнинг е в сърцето, в съзнанието, в душата”, както пеят Uriah Heep.

Дъх на пясък и море - направете тези 4 неща, ако чакате лятото с нетърпение

Лятото идва!

7 причини да отидете на къмпинг, ако никога преди не сте ходили.

Няколко причини те изберете почивка на къмпинг, близо до морето или в планината.

5 важни стъпки при избора на каравана - Каравани БГ

Няколко съвета, които ще ти помогнат при избора на каравана или кемпер под наем.

5 безплатни приложения за твоето къмпинг преживяване

Идеи за мобилни приложения, които да направят къмпингуването още по-приятно.