Потърсихме мнението на педиатър

Лятната ваканция с децата сред природата е онова вълнуващо време, изпълнено с безкрайни възможности за приключения, събиране на нови спомени и прекарване на пълноценна семейна почивка. Ако още се чудите кога и къде да планирате това слънчево преживяване или как да сте максимално подготвени, потърсихме мнението на специалиста, за ви бъдем максимално полезни.

Д-р Диана Ненчева-Миличевич е педиатър в УМБАЛ „Лозенец“, член на Българската педиатрична асоциация*, и се съгласи да отговори на нашите въпроси, свързани с позитивите на лятната почивка с децата сред природата.

Много родители смятат, че юни и/или септември е най-подходящият месец за почивка на морето с малки деца, съгласни ли сте с тяхното мнение?

В началото и края на лятото слънчевите лъчи, топлината и влажността са най-подходящи за малките членове на семейството. Въпреки това ваканцията невинаги може да се планира само спрямо личните желания. Не мисля, че трябва да се изпуска възможност за семейна почивка, дори и тя да не е в перфектни условия.

Какви са предимствата от педиатрична гледна точка на почивката на морето с малки деца през юни и/или септември? (за кожата, за двигателната система, за дихателната система и др.)

През юни и септември слънцето не е толкова силно и можем по-безопасно да се насладим на почивката си. Тези месеци не се характеризират с екстремно високи температури и вероятността от топлинен удар е по-ниска, отколкото през юли и август. В началото и в края на летния сезон курортите не са пренаселени и вероятността да се разболеем от респираторни инфекции е по-малка. През юни месец е възможно да имаме няколко дни с краткотрайни валежи, но въпреки това водата все още е максимално чиста.

Как най-добре да се подготвим за лятна почивка на море, какво е важно да знаем?

В случай на хронични болести или проявени в миналото тежки алергични реакции – личният лекар или проследяващият специалист трябва да инструктират родителите какво трябва да бъде поведението при спешни ситуации.

На второ място е осигуряването на подходящо столче за кола. Безопасността при пътуване е изключително важна.

Родителите трябва да помислят и за закаляване на детето – въздушни, слънчеви и водни бани с увеличаващ се интензитет и времетраене, подготвящи детето за продължително пребиваване на открито или във вода.

Как влияе на здравето и на развитието на децата почивката сред природата?

Почивката сред природата има множество положителни страни. Играта на открито подпомага нервно-психическото и физическото развитие на детето, а също и  сплотява семейството. Увеличеното количество движения и физическо натоварване предпазват децата от пандемията на 21 век – затлъстяването. Чистият въздух и дозираният престой на слънце имат имуностимулиращо действие.

Какви са съветите на специалиста за една пълноценно прекарана лятна почивка с децата?

За да бъде пълноценна и приятна една почивка, най-важно e всички членове на семейството да останат здрави.

Дозираната слънчева светлина стимулира имунната система, но в прекомерни количества полезното се превръща в опасно – слънцето може да има и имуносупресиращо действие. Доказана е и връзката и между броя изгаряния в детска възраст и появата на малигнен меланом в зряла възраст.

При кърмачета под 6-месeчна възраст не се препоръчва излагане на директна слънчева светлина, а за всички възрасти остава препоръката за избягване на престоя между 10:00 и 17:00 часа. Освен слънцезащитни кремове трябва да се използват и шапки, свободни дрехи от естествени материали в светли цветове, а на плажа – специални слънцезащитни дрехи за къпане във водата. Спазвайки тези прости правила за безопасност, практически се предпазваме и от други опасности – например претопляне и топлинен удар.

Превенцията и профилактиката са много важни за една пълноценна почивка. Моят съвет за намаляване на риска от остри респираторни инфекции е да избягвате пренаселени басейни, ресторанти, хотели и курорти. Освен това, ваксинопрофилактиката е ключова при предотвратяването на вирусните гастроентерити.

През цялото детство разнообразното хранене и прием на сезонни плодове и зеленчуци е от ключово значение за растежа на детето, а също и за оптималното развитие на имунната му система. Препоръчва се ядене на цели плодове, а не изцеждането им на сокове. Детето не би могло да изяде 5 портокала, но без проблем би могло да изпие сока им, а той е богат предимно на захари, но е беден на влакнини и витамини. Водата винаги е за предпочитане пред подсладените сокове и фрешове. Като цяло ваканцията е отличен момент за разширяване на менюто, особено ако детето е претенциозно, тъй като може да наблюдава навиците и предпочитанията на връстниците си.

Какво трябва да присъства в аптечката за пътуване за лятната ваканция?

Моят съвет е да имаме под ръка репелент, слънцезащитен крем с висок фактор, охлаждащи кремове за ухапвания от насекоми, готови прахчета за перорална рехидратация, кислородна вода и риванол за третиране на рани и ожулвания, лекарства против алергии и висока температура.

Най-често морските ваканции по българското черноморие са свързани с остри гастроентерити с вирусна етиология. Съществува препоръчителна безплатна перорална ваксина (приема се през устата) срещу най-разпространеният от тях, а именно ротавирусът. Моят съвет към всички настоящи и бъдещи родители е да предпазят детето си от животозастрашаващите ротавирусни гастроентерити, като поставят две или три дози от ротавирусната ваксина (в зависимост от производителя) в ранна кърмаческа възраст.

Каква е минималната възраст, на която можем да заведем детето си на почивка сред природата? Има ли изобщо такава?

Всяка възраст има своите предимства и недостатъци, но първият месец след раждането е най-рисковият период и е редно ваканцията да бъде отложена.

В ранна кърмаческа възраст – 1-6 мес., предимствата са, че бебето спи през по-голямата част от деня и все още не може да се движи самостоятелно, но основен недостатък е, че е по-податливо на инфекции, поради несъвършената имунна система и незавършения имунизационен календар. По време на почивка родителите трябва да се опитат да спазват основни правила – стимулиране на кърменето или стерилизация на бибероните и бутилките при изкуствено хранените деца; без излагане на директна слънчева светлина и ограничен престой навън в периода 10:00-17:00 ч; избягване на пренаселени хотели и курорти.

В периода 6-12 мес. детето е по-подвижно и се интересува от всяка малка подробност от обкръжаващия го свят. Трябва да се осигури безопасна среда, подготвена за малките изследователи, а родителите да са се заредили със сериозна доза търпение. За тази възраст освен морските стомашно-чревни вируси са характерни и аспирациите на чужди тела в дихателните пътища. Моят съвет към родителите е да ограничат достъпа на всякакви дребни предмети и играчки.
––––––––––––––––––––––––––––––––

*Интервюто с д-р Ненчева-Миличевич е направено със съдействието и в партньорство с Българската педиатрична асоциация.

Повече за д-р Ненчева-Миличевич

д-р Ненчева-Миличевич

Родена в гр. София през 1986 г. в семейство на лекари. Завършва Първа английска езикова гимназия през 2005 г., а през 2011 г. се дипломира с грамота за отличие от Медицински университет – София.

Професионалният ѝ път започва в отделението по педиатрия на УМБАЛ „Лозенец“, където д-р Ненчева първоначално работи като ординатор, а впоследствие и като специализант. Придобива специалност по детски болести през 2021 г.

Д-р Ненчева е преминала обучения по детска пулмология, нефрология и ендокринология в Австрия. Член е на Български лекарски съюз, Българска педиатрична асоциация, Лекарски съюз Сърбия.

Щастливо омъжена, майка на две деца, любител на домашни животни.

Nick
Author: Nick