Дистанционната работа е все по-предпочитан метод за работа

Тенденцията за съчетаване на работа с почивка се появи по време на пандемията, но както изглежда, става все по-популярна

Колко често сте си представяли, че се будите в лятна сутрин и вместо да се озовете в офиса, правите една крачка и стъпвате в пясъка, сипвате си ароматно кафе, сядате на верандата пред караваната и започвате работния ден, докато слушате морето… Тази мечта се оказва съвсем лесна за сбъдване. Особено през последните години.

Тенденцията за съчетаване на работа с почивка, или т.нар. workation (от комбинацията на думите work и vacation на английски езика), която доби широка популярност на световно ниво по време на пандемията, се оказва устойчива и дори нарастваща през този сезон и в България.

Това се случва, защото все повече компании предоставят възможности на своите служители за дистанционна работа. А когато резервацията на каравана, кемпер или бунгало е на няколко клика разстояние, както е на Karavini.bg, работата лесно може да бъде преместена на място с по-красива гледка от градската.

Възможността да работиш дистанционно от морето, без да ползваш отпуск, пък удължи сезона за почивка на каравана по Черноморието до края на септември, показват резервациите на платформата. Презареждането на батериите – психически и емоционално, както и бягството от рутината на работата в офис или у дома, са сред другите причини за workation и за големия интерес към тази тенденция.

Съчетаването на работа с почивка се очертава и като дългосрочен избор. Ако имат възможност да избират колко време да прекарат на морето, докато работят, повече от половината от участвалите в анкетата (61%) предпочитат това да е за период от един месец или повече. 18% пък биха го направили за поне две седмици.

Въпреки вярването, че работата и забавлението трябва да стоят далече едно от друго, от доста години работодателите, особено в IT сектора, се опитват да привлекат талантливи служители именно с предоставянето им на допълнителни екстри в тази посока. Отдавна обаче маса за тенис или игрова конзола в офиса не са нещо особено, затова и компаниите се адаптират в обстановката и търсят възможности да удовлетворят служителите си чрез преживяване.

Този сезон Karavani.bg отчита и нова тенденция – все повече компании предпочитат да изпратят служителите си да работят и почиват заедно на каравана. Това помага на екипите да утвърдят още повече успешната работа помежду си, а в същото време се приема от служителите като един от най-интересните бонуси, които работодателите им могат да им предоставят в желанието си за по-добър баланс между работа и свободно време. Ето защо още до края на този сезон Karavani.bg ще предлага нова услуга – прогресивни компании да предоставят почивка на каравана за свои служители и техните семейства.

Toni
Author: Toni

Здравейте,
как можем да ви помогнем?